6 Mart 2023 tarihinde faaliyete geçen Atanamayan Uzmanlar Derneği (ATAUZDER), hak mücadelesi için çalışmalarına devam ediyor. Uzman çavuşlar ve onların aileleri birçok soruya cevap ararken, uzun zamandır çaba gösterdikleri konu ise 3269 sayılı kanunun 5. maddesi gereği atananların neden atandığı ve aynı kanuna sahip olan kendilerinin ise niçin atanamadığı.

Konuyu gündeme getiren ATAUZDER Genel Başkanı Mustafa Gündeşli, “Biz, hakkımız olmayan hiçbir davanın peşinde değiliz. Bu zor süreçte çoğu silah arkadaşlarımızın maddi imkansızlıklar sebebiyle yuvası dağılmış, çoğu silah arkadaşımızın aile düzeni bozulmuştur. Silah arkadaşlarımız kaderine terk edilmiştir. Görevinden ayrılmak zorunda kalan her uzman çavuşun acı bir hikayesi vardır” dedi.

atanamayan uzmanlarr

UZMAN ÇAVUŞLARIN YASAL HAKLARI TAKİP EDİLİYOR

Sözlerine başlayan Gündeşli, “Derneğimizin kuruluş amacı; 3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanunu’na tabi görev yapmış, sağlık niteliğini kaybetmiş veya kendi isteğiyle uzman çavuşluk mesleğinden ayrılmış, uzman çavuşların kanunen kazanılmış haklarının yasal olarak takibini yapmak ve terörle mücadelede görev yapan, bu kutsal görevleri esnasında yaralanma veya uzvunu kaybetme sonucunda, yasayla kendilerine ‘Gazilik’ unvanı verilmeyen kahramanlarımız ile vazife malullerinin yasal haklarını takip etmek ve destek vermek olacaktır” ifadelerine yer verdi.

YEDİ YIL ŞARTI ÖNE SÜRÜLÜYOR

Başkan Gündeşli, şöyle devam etti: “29 Ocak 2016 tarihinde Uzman Erbaşlar’ın 14 Temmuz 1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92’nci maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için ‘en az iki hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir’ hükmü değiştirilerek ‘en az yedi hizmet yılı’ tamamlama şartı getirilmiştir. 29 Ocak 2016 yılından önce göreve başlamış olup; iki yıldan fazla görev yapıp ayrılan kişiler, hak kaybı yaşamaktadır. Zira kanun değişikliğinden önceki tarihte bu kişilerin hukuken kazanılmış hakkı mevcut olduğundan korunması gerekmektedir. Eski haliyle kanunda açık bir şekilde belirtilen iki yıl görev yapmış olmak kaydıyla memuriyet hakkı kazanılmıştır denilmektedir. Ancak günümüzde uzman çavuşların hangi tarihler arasında görev yaptığına bakılmaksızın kamu kurumlarına yapılan başvurularda yedi yıl görev süresi istenilmektedir. Oysaki emsal kararlar ve örnekleri olduğu halde yedi yıl şartı öne sürülmektedir.”